ChiWalking

Focus je geest, versterk je kern, breng energie in je leven!

ChiWalking zorgt er niet alleen voor dat je je goed voelt en fitter wordt.
Het doet ook het volgende:

  • Focus je geest, versterk je kern, breng energie in je leven!
  • Wandel en beweeg met stabiliteit en balans
  • Wandel verder en gemakkelijker
  • Voorkom rug-, knie-, heup- en andere pijnen en blessures

Waarom wandelen?

Wandelen is een sport die die door vele mensen wordt beoefend. Lekker buiten zijn en genieten van de natuur, een wandeling na het eten of een fikse strandwandeling. Wie voelt er zich niet prettig bij? Daarnaast is wandelen ook nog eens goed voor je.

Uit alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat wandelen je leven verlengt, het een preventieve werking heeft op ziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Verder verbetert het de cognitieve vaardigheden en de kijk op het leven in het algemeen.

doorlopend-beter_cor-knipmeyer_chi-running-walking_chiwalking-kind

TaiChi en wandelen vanuit je kern

Met ChiWalking benader je het wandelen op een totaal andere manier. ChiWalking combineert namelijk een aantal belangrijke principes van Tai Chi met de wandelsport. Tai Chi is een Chinese vechtkunst waarin mentale en fysieke balans en kracht centraal staan. Chi staat voor levenskracht en ChiWalking leert je om die kracht te gebruiken.

De Chinezen hebben eeuwenlang de stroom van Chi in de natuur bestudeerd en gekeken hoe zij diezelfde stroom in hun eigen lichaam kunnen aanwenden. In Tai Chi ontstaan bewegingen vanuit je kern die zich verplaatsen langs een imaginaire verticale as door het midden van je lichaam.

Bij ChiWalking beweeg je vanuit een sterke kern terwijl je ledematen ontspannen blijven. Met ChiWalking werk je aan de gezondheid van lichaam en geest, je loopt efficiënt en hebt minder last van blessures. ChiWalking is geschikt voor beginnende en gevorderde wandelaars en voor alle conditieniveaus. Het mooie van ChiWalking is dat je het elke dag kunt oefenen.

Geleidelijke verandering

ChiWalking maakt ook gebruik van het Tai Chi principe van de geleidelijke vooruitgang. Elke ontwikkeling gaat stap voor stap en heeft eigen groeistadia. Een geleidelijke ontwikkeling zorgt voor een stevige basis en alles hoeft niet tegelijk veranderd te worden.

Je mag de tijd nemen om ChiWalking te leren. Het proces is net zo belangrijk als het resultaat.

Body Sensing

Bij het aanleren van ChiWalking speelt body sensing een belangrijke rol. Hierbij gaat het erom dat je leert te luisteren naar je lichaam. Wat voel je? Voel je ergens spanningen? Ben je ontspannen?

Je onthoudt hoe de goede lichaamshouding of een beweging aanvoelt, zodat je er later op terug kunt vallen en je jezelf kunt corrigeren.

 

ChiWalking: wandelen vanuit de kern van jouw lichaam

De principes van ChiWalking

De houding
De houding is het allerbelangrijkste bij het ontwikkelen van een goede wandeltechniek. Een rechte kolom is hierbij de basis. Die rechte kolom creëer je door je schouders, heupen en enkels in één lijn te brengen en je bekken recht te houden Op deze wijze wordt je lichaamsgewicht gedragen door de botstructuur ondersteund door je banden en pezen. Je spieren worden hierbij ontzien. Die hoeven dus geen overbodige arbeid te verrichten en je voorkomt pijn aan bijvoorbeeld heupen, onderrug, schouders en nek.

Hellen van het lichaam
Door vanuit deze rechte kolom heel licht te hellen, kun je tijdens het wandelen gebruik maken van de zwaartekracht. De schouders leiden bij de voorwaartse beweging, niet je benen. Je maakt kleinere passen, waarbij je je been optilt zonder af te zetten. Je been is iets gebogen en komt vlak voor je lichaamszwaartepunt neer. Je voelt bij het wandelen geen spanning in je enkels en je kuiten. Bij het wandelen maak je gebruik van bekkenrotatie waardoor je minder “stuitert” naarmate je sneller loopt neemt de bekkenrotatie toe.

De paslengte
De paslengte blijft ongeacht de snelheid nagenoeg gelijk. Wil je sneller lopen, dan verhoog je eenvoudig je pas- en je armzwaaifrequentie. Bij een rustig wandeltempo hangen je armen ontspannen naar beneden.

De armzwaai
Door je armen naar achteren te zwaaien en ontspannen naar voren te laten bewegen, creëer je een soepele manier van wandelen en een goede balans. De snelheid van je armpendel bepaalt ook je wandelsnelheid. Naarmate je sneller wandelt, buig je je arm meer in een hoek van 90 graden. Door je armen meer te buigen kun je een snellere pendelbeweging maken.

Wil je ook de voordelen van ChiWalking ervaren? Meld je dan aan voor een workshop.